Qui som

Lilith

Qui som

Lilith

Lilith és un mite, una història que busca donar una resposta per comprendre el que humanament no entenem. Els mites ens alliçonen.

L’origen del mite

Lilith pertany al folklore hebreu antic; la seva història es construeix al llarg de més de 16 segles afegint i traient característiques al mite. Prové de la Bíblia, però no està en ella; sorgeix per explicar un passatge del Gènesi (1: 27-28). Diu així: “Déu va crear l’home a imatge seva, el va crear a imatge de Déu, creà l’home i la dona. Déu els beneí dient-los: ‘Sigueu fecunds i multiplique-vos’ “. Els va crear a tots dos, home i dona, 25 versets abans que Eva sigui creada de la costella d’Adam. De manera que per als hebreus si va existir la primera dona d’Adam, la van anomenar Lilith i la seva història es va anar creant per parts. Conèixer la història de Lilith és complicat tant per la quantitat de fonts com pel silenci, la prohibició i el que es creu d’ella però no està escrit enlloc.

Lilith i Adan eren iguals i convivien junts a l’Edèn; havia harmonia entre ells, fins que Lilith va voler canviar de posició sexual, jaient sobre ell, però Adan no li ho va permetre. Van discutir, ningú va cedir i van pronunciar el Nom Sagrat de Déu, cosa que els era prohibit. No va guardar silenci davant de la imposició d’Adam, es va enfadar, es va expressar i, al no ser escoltada va marxar de l’Edèn, sent la primera dona en deixar a un home.

Evolució

El mite va donar la volta al segle XIII d.C. Fins llavors Lilith no era suficient amenaça com per témer-li, fins i tot podria convertir-se en una imatge d’alliberament i igualtat per a les dones.

Va aparèixer la síndrome de mort sobtada “mort de bressol” en què els nounats sans es llevaven morts. Les mares els demanaven una explicació i consol als rabins, i aquests li van donar la culpa a Lilith justificant que Déu no podia ser tan cruel i que només algú que s’hagués separat de l’Ell seria capaç d’una cosa així. Aquest dolor, convertit en odi l’ha sentenciat.

Es coneixia la història de Lamashtu, un dimoni mesopotàmic que matava a nens a la nit i atacava als homes seduint-los. La unió de les dues històries van completar el mite, les dones van odiar a Lilith amb la seva bellesa, valentia i seducció i la seva llibertat va ser amenaçada.

Avui en dia, les feministes del segle XX, prenen a Lilith com a bandera, tant per l’aspecte de deessa original de la humanitat com per la llibertat d’elecció per sobre d’un patriarcat.

Qui som

Coneix les nostres novetats apuntan-te a la nostra Newsletter

    Processarem les dades personals que ens proporcioni d’acord amb la nostra política de privacitat.

    2023-03-18T10:24:16+00:00

    Title

    Go to Top